Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 από τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon, και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα

Το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 από τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon, και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η πρώτη εκπαίδευση για γονείς με βάση τις δεξιότητες επικοινωνίας. Διδάχτηκε σε περισσότερους από ένα εκατομμύρια γονείς σε 43 χώρες ενώ το σχετικό βιβλίο ‘Parent Effectiveness training’ (‘Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα) έχει πουλήσει πάνω από 4 εκ. αντίτυπα σε 33 γλώσσες.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα προάγει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της χρησιμότητας τους στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό επιτυγχάνεται όχι με αυταρχικό ή υποχωρητικό τρόπο αλλά με την καλλιέργεια των έμφυτων θετικών στοιχείων που έχει κάθε άτομο. Η σχέση γονέα παιδιού είναι καταλυτική και οι δεξιότητες αυτές βοηθούν στη δημιουργία μίας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης.
Η επιτυχία του εργαστηρίου οφείλετε κυρίως στο ότι δεν αρκείτε στο να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις αλλά επιδιώκει να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. Για το σκοπό αυτό το εργαστήριο είναι βιωματικό και εκτός από διαλέξεις μικρού μήκους, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών. Οι πέντε άξονες που αναπτύσσονται είναι οι εξής :

• Πώς να διευκολύνω το παιδί μου να λύνει τα προβλήματα του αποτελεσματικά χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός.
• Πώς να διεκδικώ τις ανάγκες μου όταν παρεμποδίζονται από τη συμπεριφορά του παιδιού μου χωρίς να διακινδυνεύω τη σχέση μου μαζί του.
• Πώς να δημιουργήσω μία ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί μου και πώς να προλαβαίνω πιθανές συγκρούσεις, με τις δεξιότητες πρόληψης.
• Πώς να διευθετώ τις συγκρούσεις αναγκών όταν προκύπτουν με ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο ώστε να μη υπάρχουν ηττημένοι.
• Πώς να διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

Στο εργαστήριο θα μάθετε να αντιμετωπίζετε καταστάσεις όπως:
• Κάθε πρωί μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο, ζω ένα μαρτύριο.
• Γίνεται καθημερινή μάχη με το θέμα του διαβάσματος. Δεν ξέρω τι να κάνω πια.
• Το παιδί μου γυρνάει συχνά στεναχωρημένο από το σχολείο. Δεν ξέρω τα τρέχει και πώς να το βοηθήσω.
• Με πιάνει απόγνωση με το θέμα του φαγητού. Δεν τρώει τίποτα εκτός από ένα ή δύο φαγητά και αυτά με το ζόρι.
• Ο μικρός έρχεται κάθε βράδυ στο κρεββάτι μας και δεν ξέρω πώς να κόψω αυτή τη συνήθεια. Δεν κοιμάμαι πια.
• Δεν μου φτάνει το πρωινό μαρτύριο, έχω και το βραδινό. Να τα ξεκολλήσω από τη τηλεόραση και μετά το μπάνιο τους, τα δόντια τους, να τα βάλω στο κρεβάτι τους και να τα καταφέρω να κοιμηθούν. Στο τέλος της ημέρας είμαι πραγματικά εξαντλημένη.
• Ανησυχώ πολύ με τα παιδιά μου τώρα που μπαίνουν στην εφηβεία. Τα ναρκωτικά, το διαδίκτυο, οι παρέες, το αλκοόλ, οι εξετάσεις, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τα ατυχήματα, η εμφάνιση, οι αξίες. Έχω μεγάλο άγχος.
• Οι δάσκαλοι μου λένε ότι το παιδί μου έχει αρχίσει να γίνεται επιθετικό στο σχολείο. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ αυτό.
• Δεν μπορώ να ξεκολλήσω το παιδί μου από το X-Box, το διαδίχτυο και τα βιντεοπαιχνίδια.
• Οι κανόνες σπάνια τηρούνται και συνοδεύονται από φωνές, ένταση και αποξένωση.

(Πηγή: Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα (2016), Thomas Gordon. Εκδόσεις ΜΑΡΤΗΣ)


Σημείωση
Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας καθώς και σε γονείς εφήβων ή ενηλίκων που ζουν με τους γονείς τους. Εκτός από παιδιά τυπικής ανάπτυξης, το πρόγραμμα έχει αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο σε γονείς παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, με δυσλεξία και με συναισθηματικές δυσκολίες.

Το εργαστήριο διαρκεί συνολικά 30 ώρες και διεξάγεται σε 10 τρίωρες συναντήσεις. Υπάρχουν πρωινά και απογευματινά προγράμματα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός)

Εξειδικευμένη ατομική ή/και ομαδική στήριξη
παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που ανήκουν στο
φάσμα του αυτισμού.

Περισσότερα

Θ η σ έ ω ς 3 5 , Μ α ρ ο ύ σ ι , Α τ τ ι κ ή
info@elenilouvrou.gr
+ 3 0 6 9 3 6 6 6 1 1 5 0

Εγγραφείτε στο Newsletter

Social Media